Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konukevi'nin bahçesinde düzenlenen Dünya Bankası İklim ve Kalkınma Liderlik Ödül Programı'nda yaptığı konuşmada, kendisine verilen ödül için, "Bu son derece anlamlı ödülü, çocuklarımızın adil bir geleceğe kavuşması için tek yürek olmuş tüm doğaseverler adına kabul ediyorum. Dünya Bankası Türkiye Temsilciliğine şükranlarımı sunuyorum." dedi.

İklim değişikliğinin artık yalnızca bir çevre sorunu değil, ülkelerin kalkınmasını ve refahını derinden etkileyen küresel bir kriz, insanlık için büyük bir gelecek kaygısı olduğunu belirten Emine Erdoğan, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin ziyadesiyle hissedildiğini dile getirdi.

Emine Erdoğan, "İklim değişikliğiyle mücadelede, küresel olarak kritik bir eşikteyiz. Türkiye olarak bu krize, dünyanın ortak evimiz olması şuuruyla yaklaşıyoruz." diye konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadelenin çok boyutlu ve çok yönlü bir alan olduğunu aktaran Emine Erdoğan, bu yolda koyulan hedeflere ulaşmak için ulaştırma, ticaret, sanayi, tarım, sağlık gibi birçok sektörde dönüşüm gerektiğine dikkati çekti.

Emine Erdoğan'dan 13'üncü sürdürülebilirlik hedefine katkı sözü

Alanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan "Dünya Ortak Evimiz" başlıklı sürdürülebilir kalkınma hedefi dünya maketi de yer aldı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) iklim değişikliğiyle mücadele için belirlediği 17 küresel amacın bulunduğu bölüme, davetliler bireysel sözleriyle destek vererek imzaladı.

Dünya maketindeki 13'üncü hedef olan "İklim Eylemi"ni seçen Emine Erdoğan, "2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri çerçevesinde ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikalarına katkı sağlayacağım." sözünü vererek imzasını attı.

Emine Erdoğan, maketin önünde katılımcılar ve gazetecilerle ayrı ayrı fotoğraf çektirdi.

"Daha çok işimiz var"

Törenin ardından katılımcılarla bir süre sohbet eden Emine Erdoğan, gazetecilerin, "Bu projeye başlarken işlerin bu noktaya geleceğini düşünüyor muydunuz?" sorusu üzerine, "Başlarken bu kadar sonuç alacağım hiç aklıma gelmedi. Ödül almak için de yapmadım bunları. Bunlar ekstradan. Bu ödülü, ülkem, milletim, altyapıyı hazırlayan akademisyenler, çevreciler adına aldım." dedi.

"Aslında daha başındayız değil mi?" sorusuna karşılık da Emine Erdoğan, "Daha çok işimiz var ama hep birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum. Hele gençlerin buna inanması çok önemli. Başladığımız yerden gençlere devredeceğiz, onlar devam ettirecek inşallah." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlara Sıfır Atık Projesi kapsamında bir çağrınız olur mu? Neler yapılabilir?" sorusu üzerine ise Emine Erdoğan, vatandaşların zaten bu işi çok sahiplendiğini belirterek, "Halkımıza güveniyorum, mutlaka en iyisini yapacaklardır." dedi.